pátek 24. února 2012

Motivační řeč: Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot

Projev, z kterého zná většina lidí pouze onu památnou větu ("Nemohu vám slíbit nic, než...") pronesl Winston Churchill 13. května 1940, tři dny po nástupu do funkce předsedy vlády. Ve chvíli, kdy Hitler ovládl celou Evropu a posledním protivníkem mu měla být právě Velká Británie. Churchill ve svém projevu připravuje vládu Brity na to nejhorší.


"Máme před sebou těžkou zkoušku, nejbolestnější ze všech. Máme před sebou mnoho, mnoho dlouhých měsíců boje a utrpení. Ptáte se, co je naší politikou? Odpovím: vést válku na moři, na zemi a ve vzduchu s veškerou naší mocí a veškerou silou, kterou nám Bůh může dát; vést válku proti obludné tyranii, nejtemnějšímu a nejžalostnějšímu seznamu lidských zločinů v dějinách. To je naše politika. 
Ptáte se, co je náš cíl? Mohu odpovdět jediným slovem: Je to vítězství, vítězství za každou cenu, vítězství navzdory veškeré hrůze, vítězství, jakkoli dlouhá a těžká cesta k němu může vést; protože bez vítězství nepřežijeme. To si musíme uvědomit; nepřežije Britské impérium; nepřežije to vše, co Britská říše symbolizovala, nepřežijí potřeby a podněty naší doby, která nutí lidstvo, aby se hnulo kupředu, k svému cíli. Ale já se ujmu svého úkolu s optimismem a nadějí. Jsem si jist, že lidstvo nestrpí, aby naše věc neuspěla. V tento čas se cítím oprávněn požadovat pomoc všech, a říkám: "Pak tedy přijďtě, a postupujme společnými silami."
(Winston Churchill) Zkráceno. Originál ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat